Hållbarhet

Miljö, människor och affärer
Tilsammans

Vad är ett hållbart hållbarhetsarbete?

Hållbarhet handlar om att minimera hur vi påverka miljön, behandla varandra väl – alla oss människor. Dessutom måste företag gå runt. Dessa tre delar behöver hänga ihop för att det ska bli ett hållbart hållbarhetsarbete.

För oss är hållbarhet viktigt! Det handlar om att varje dag ta små steg i rätt riktning. Vi gör det vi kan för att göra det så bra det går. Vi kommer inte att sluta att utmana oss själva i de val vi gör. Vi vet att det kommer att gå att göra bättre imorgon. 

Det vi gör:

  • Utvecklar produkter tillsammans med användare som har funktionsvariation.
  • Minimera miljöpåverkan genom svensk produktion och minimal förpackning.
  • Engagerar oss för att stödja inkludering.

Utveckla tillsammans är kul

Utvecklad tillsammans

Hela grunden till idén kommer från ett problem, ett funktionshinder som gjorde vardagen lite krånglig. Vi hittade ingen lösning och tycker att problem är utmaningar som kan lösas, så därför satte vi igång. Tillsammans mor och dotter.

Med rörelsehinder och nedsatt syn kan det vara svårt att lita på att man kan knäppa ett vanligt skärp. Det är helt enkelt svårt att få in pinnen i de där hålen. Så vi började testa oss fram till vad som skulle kunna fungera.

Vi vill fortsätta på detta sätt. Att hitta lösningar på utmaningar för dig som har nedsatt rörlighet eller andra utmaningar i vardagen. Vi testa val av lösningar tillsammans och vill värna om inkludering. I den mån vi kan kommer vi att inkludera personer med funktionsvariation till att kontrollera produkterna, och packa dem innan de skickas.

Miljö

Det kommer fler och fler larmrapporter kring att jordens resurser är knappa. Rapporter som visar att vi överanvänder resurser, att vi inte tar ansvar för kommande generationer. Canentem® vill minimera den påverkan från våra produkter. Vi letar därför efter material som är så hållbara som möjligt. Dyker det upp nya alternativ kommer vi att vilja testa dem.

Vi minimerar påverkan på miljön genom att:

  •  Använda så lite nytt material som möjligt 
  • Flexibel storlek genom flera skärp i ett = minskad antal skärp man behöver
  • Mindre antal storlekar = motverkad överproduktion
  • Använda ÖKO text material, eller räddat material. Ibland kallas det “left-over”
  • Textilband tillverkade i Sverige – ett land med hårda regler på utsläpp
  • Lokal produktion/sömnad = mindre transporter + möjligheter till mindre lager
  • Minimera produktförpackning

Materialanvändning

Vi har gjort produkten justerbar i längd för att passa så många olika byxor som möjligt. Oberoende om du har byxor som sitter i midja eller på höften, så kan du använda samma skärp. Det gör att du inte behöver köpa lika många olika skärp.

Genom att tillverka lokalt och med flera storlekar i en, kan vi motverka överproduktion. Överproduktion är negativt för miljön, för det innebär att man använder jordens resurser till produkter som aldrig kommer till användning. Det är vanligt när produkter produceras i många storlekar och färger, som sedan blir liggandes på något lager. Genom att produkten ”är flera storlekar i en” är chansen större att den passar till dig som kund och genom att vi producerar här i Sverige har vi kortare ledtid i produktionen. Vi är dessutom lite djärva, och har få produkter i lager. Vi hoppas att du som kund förstår att det kan vara bra att vänta.

Vi har arbete med att göra produkten hållbar så att du kan ha den länge, och allt detta tillsammans gör att vi har en låg materialanvändning och påverkan på miljön.

Trä i skärp
Justerbart

Svenskt material

För oss är det viktigt att minimera påverkan på miljön vid framställningen av material. Därför har det varit självklart att välja en leverantör som är certifierad och som tillverkar textilband här i Sverige. Det gör att vi kan känna oss trygga i att materialet inte innehåller några gifter och att fabriken är certifierad och följer krav på både utsläpp och energianvändning.

Textilbanden till våra skärp kommer från Texrep, som är ett svenskt certifierat bolag. Kvalitets- och miljöfrågorna är viktiga frågor för dem och det känns tryckt för oss att de bryr sig om hela kedjan, från produktion till leverans. Texrep är certifierade enligt OEKO-TEX® standard klass I och II samt ISO 9001:2015 och uppfyller de krav som ställs för Reach för en hållbar värld.

OEKO-TEX® är ett globalt enhetligt och oberoende provnings- och certifieringssystem för textila rå-, mellan- och slutprodukter i alla bearbetningssteg samt tillhörande material. Texrep är sedan flera år anslutna och certifierade av denna organisation. Läs mer om produktionen av material och om deras hållbarhetsarbete på via länkarna nedan.

Material från Texrep

Lokal produktion – vi gillar tillverkning i Sverige

Vårt skärp sys i Sverige i den underbara Textilfabriken i vår textilhuvudstad nummer ett – Borås!

Genom att producera i en liten skala motverkar vi överproduktion. Vi gör små serier och det gör att vi minskar risken att en massa produkter blir liggandes. Dessutom gör det att vi kan vara lyhörda för användarnas behov. Tillsammans med Textilfabriken, deras härliga engagemang och kunnande kommer vi att kunna göra anpassningar och utveckla nya produkter – även framöver.

Genom att tillverka i Sverige bidrar vi också till att minska transporter. Vi slipper långa bil, båt eller flygtransporter med onödiga utsläpp. Läs mer om Textilfabriken via knappen nedanför.

Förpacking och transport – vi ogillar onödigt förpackningsmaterial & onödiga transporter

När vi packar produkterna till dig gör vi det med minsta möjliga materialanvändning. Vi skickar varan i en transportpåse, men i övrigt är vi väldigt restriktiva. Bara ett enkelt snöre – där tar vi vad vi har i lådan – för att hålla ihop produkten. Det viktiga är att vi använder något som redan finns, eller något som kan användas en gång till. Sedan får du ett litet hälsningskort i förpackningen, men det är allt.

Vi har helt undvikit produktförpackning, butiksförpackning och annat emballage, och vi hoppas tillsammans kunna undvika onödiga frakter. Produkten är justerbar i längd, och därför hoppas vi att det inte skall finnas behov av returer. Vi hoppas du blir nöjd och behåller produkten. Så minskar vi eventuella returer. Tack för din hjälp!

Laga – förlänga livslängd

Ett bra sätt att minska påverkan på miljön är lappa och laga. Det är sedan gammalt.

När du använt ditt skärp ett tag kan det hända att skyddskanten som täcker änden på ditt skärp blir lite böjd. Du kan genom att värma den lite med strykjärnet justera den lite och vips ser det ut som nytt – eller ja i vart en liten förbättring.

Om du skulle råka spilla på skärpet så rekommenderar vi fläcktvätt. Skärpet tål annars även handtvätt, men undvik tvättmaskinen eller allt för varmt vatten – då riskerar ändskyddsbiten att lossna.

Enkel förpackning

Ideella engagemang

Canentem vill driva på inkludering och stödjer olika initiativ. Detta genom att avsätta tid för att initiera aktiviteter som driver på förändring.

Ett exempel är Lätt Att Göra som riktar sig till ungdomar med funktionsvariation som vill sommarjobba. Än så länge är detta ett helt ideellt projekt, men vem vet vad det kan utveckla sig till i framtiden! Läs mer om detta i artikeln nedan eller på deras hemsida.

 

© Canentem AB, Partille 2021